Haiyya Nushahid

Bicara Hikmah
Demi Masa

Ahlan Wasahlan Wamarhaban Bikum Ke Jabatan Pendidikan Islam dan Moral

Praktikum Sesi Jan 2014..Selesai...Legaaaa!!!!!!

Gambar menunjukkan pelajar PISMP BA Sem 5 Morhafizah binti Morshidi sedang mengasah kemahiran pengajaran dan pembelajaran Bahasa Arab dengan penuh semangat.

Bahaya Syiah
Rabu: 29/07/2013

Ceramah Syiah menular oleh al-Fadhil Ustaz Abdullah bin Din. Dianjurkan oleh JPIM, Pusat Islam dan BKPI. Semua warga kampus terlibat

Gambar menunjukkan Ustaz Abdullah bin Din meyampaikan ceramah berkaitan syiah dengan penuh semangat.

Wacana Ilmu: Miracles
Rabu: 24/07/2013

Sambutan Nuzul Al-Quran – Talk Show “Discover the Miracles of Al-Quran Through Science” oleh Prof Madya Dr Abdul Halim bin Abdul Aziz
JPIM, Pusat Islam dan BKPI
Semua warga kampus

Gambar menunjukkan Profesor Madya sedang meyampaikan ceramah berkaitan keajaiban al-quran. Beliau ditemani oleh Dr Nasir dari Jabatan Sains sebagai mederator dalam slot "Tanyalah Profersor"

IPGKTB ke Kemboja
NewsAssalamualaikum,

Baru-baru ini pihak JAPIM menganjurkan Kembara ke Kemboja. Pihak kami akan memuatkan berita ini sedikit masa lagi. Sedikit gambar dimasukkan ke ruangan Galeri Foto.

Pendahuluan
1.0 Latar Belakang Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM) merupakan salah satu jabatan di Institut Pendidikan Guru Kampus Tuanku Bainun. Jabatan ini berperanan melahirkan guru yang berakhlak mulia dan berketerampilan. Oleh itu jabatan ini bertanggungjawab menyampaikan ilmu, mendidik, membentuk dan memupuk penghayatan Islam berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Ilmu-ilmu tersebut meliputi Pendidikan Islam, Bahasa Arab, Tamadun Islam, Pendidikan Al-Quran/Al-Hadith dan lain-lain.